Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остават часове до награждаването на фестивала в Кан

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Кан е в очакване да разбере кой ще грабне най-престижната европейска кинонаграда тази вечер - "Златната палма", както и кой ще бъде обявен за най-добър актьор и най-добра актриса.

Фестивалът в Кан клони към своя край. 20 се състезават за "Златната палма". Французите няма как да не са доволни от участието на цели 6 френски филма в селекцията. Подборът е на висота. Сериозните кандидати за награда не са малко. На висота е и журито с председател Стивън Спилбърг. Засега предпочитанията на журито остават дълбока тайна. Прогнозите са между "Миналото" - филм на иранския режисьор Ашгар Фархади, "Небраска" - чернобяла лента на Александър Пайн, "Животът на Адел" на Абделатиф Кешиш или "Какъвто бащата, такъв и синът" на японеца Хируказо Коре-Еда.

Майкъл Дъглас има сериозен шанс за награда за мъжка роля, а сред актрисите фаворитките са французойки - Беренис Бежо и Марион Котияр, които обаче може да бъдат пометени от една нова сила в киното, направо поглъщаща екрана. Това е 19-годишната Адел Екзархополус - артистичното откритие на тазгодишния фестивал.

Сюжетите на филмите са наситени с темите на съвремието - семейните проблеми, хомосексуалната любов или ужасяващата престъпност в Мексико.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна