Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Животът на Адел" със "Златна палма" в Кан

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Френският филм "Животът на Адел" на режисьора Абделатиф Кешиш спечели "Златната палма" на приключилия снощи фестивал в Кан.

66-тата "Златна палма" за най-добър филм на фестивала в Кан бе поета снощи от трима души: френско-тунизийския режисьор Абделатиф Кешиш за филма "Животът на Адел" и актрисите Адел Екзаркопулос и Леа Сейду, изпълнили главните роли. Лентата явно е омагьосала журито въпреки дръзкия си сюжет за любовта между две жени и горещите любовни сцени. "Очаровани сме от филма и прекрасните актриси", каза председателят Стивън Спилбърг. Режисьорът Кешиш посвети филма и наградата на френската и тунизийската младеж. Изборът не е повлиян от политиката, увери френският член на журито Даниел Отьой. В деня на награждаването Франция бе залята от поредната демонстрация срещу вече приетия закон за еднополовите бракове. Журито пожела успех на филма и в чужбина, въпреки че сюжетът може да му създаде препятствия в някои страни.

Наградата за женска роля бе присъдена също на французойка: актрисата Беренис Бежо за ролята й във филма "Минало" на иранския режисьор Ашгар Фаради. Брус Дърн отнесе Палмата за мъжка роля в черно-белия филм "Небраска" на Александър Пайм.

С Голямата награда бе удостоен филмът на братя Коен "В съзнанието на Луин Дейвис", а наградата на журито бе отредена на Коре-Еда Хироказу за филма "Какъвто бащата, такъв и синът".

Информация на Юлия Талева - кор. на БНР в Париж

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна