Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалицията в Гърция се раздели по отношение на антирасистки проектозакон

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Коалицията в Гърция се раздели по отношение на антирасистки проектозакон. Евросъюзът призова Атина да овладее проявите на ксенофобия и расизъм, които се превърнаха в ежедневие, след като неонацистите влязоха в парламента.

Проектозаконът за борба с расистките прояви в Гърция не достигна до парламента за гласуване. Премиерът Андонис Самарас блокира процедурата с аргумент, че законът не е перфектен и трябва да се създаде нов. Лидерите на двете леви партии от коалицията заплашиха, че сами ще внесат за гласуване закона, ако премиерът не отстъпи.

В текста на проектозакона се предвиждат много строги мерки срещу расистките прояви в Гърция, за което Атина беше предупредена от Евросъюза. Според юристи приемането на текста в предложения вид дава право да се забрани неофашистката партия "Златна зора". Левите партии в опозиция и особенно СИРИЗА настояват незабавно парламентът да приеме закона.

Консерваторите от управляващата "Нова Демокрация" се страхуват да влязат в директен конфликт с неонацистите и искат промени в проекта. Законът предвижда за проява на расизъм затвор до 6 години, автоматично сваляне на имунитета на депутат и лишаване от граждански права.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна