Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС даде срок до 15-и юни за измененията в НК в защита на лекарите

Медици в няколко от големите градове протестират символично срещу насилието над лекари
Снимка: Архив

Медици в няколко от големите градове в страната днес протестират символично срещу насилието над лекари и медицински работници.

Лекарският съюз дава срок на депутатите до 15-и юни да гласуват измененията в Наказателния кодекс, които осигуряват защита на медиците при изпълнение на служебните им задължения. Ако законодателят не приеме тези промени, Съюзът ще организира национален протест със спиране на работа във всички нива на медицинската дейност, съобщават от съсловната организация.

Ще бъде осигурена само най-неотложната спешна помощ и всички медици ще бъдат призовани да се включат с масови действия в защита на своите права за спокойно упражняване на професията. Това заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов

Това са няколко реда промяна в закона, които решават този проблем и които се протакат вече с години. Случилото се в София окончателно изчерпа нашето търпение, затова не е ултиматум, а едно напълно обосновано искане.

Законопроектът, който БЛС внесе в 41-вото НС заедно с група депутати, предвиждаше инкриминиране на посегателствата и приравняване на лекарите със защитените професии на полицаи и прокурори. Промените обаче бяха гласувани само на първо четене. В писмо до ръководството на НС от Съюза изразяват увереност, че предложените изменения в Наказателния кодекс наистина ще бъдат сред първите актове, приети от сегашния парламент, тъй като за пореден път българските лекари и медицински сестри стават жертва на вандалско поведение, докато изпълняват служебните си задължения.

Във връзка с последното посегателство и побой, извършени над медици преди два дни в София, БЛС за пореден път изразява и категоричното си становище за бърза намеса на компетентните органи при установяване вината на извършителите.

За съжаление обаче сега действащият закон наказанието въобще няма да е адекватно на извършеното и още по-малко ще компенсира здравето на екипа.
По публикацията работи: Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна