Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред Столична община срещу реконструкцията на Женския пазар

Снимка: Ивайло Михайлов
Близо 20 души протестираха пред сградата на Столичната община срещу реконструкцията на Женския пазар в София. До протеста се стигна след многобройни жалби и оплаквания на живеещите около пазара, според които той се е превърнал в незаконен битак.

Според протестиращите ремонтът на Женския пазар ще доведе до унищожаването му. Теодора Янева твърди, че 70% от търговската площ ще бъде намалена:

Този проект не е функционален. Той предвижда сегашните малки павилиони и сергии да бъдат заменени с доста по-големи търговски обекти. Пазарът вече няма да може да функционира като пазар. Това все пак е най-старото тържище в София, това е най-евтиният пазар, който се посещава от около 40 000 души дневно. Около 300 семейства ще загубят дребния си бизнес, с който се издържат.

По думите на Николай Георгиев, директор на пазара "Възраждане", законните търговски съоръжения на Женския пазар са само 105. След ремонта ще бъдат изградени нови 65 търговски обекта. Той каза още:

Идеята на Женския пазар е не да се разпростира по цялото протежение, а да има малко пешеходна зона, къде човек да отдъхне. Въобще направили сме всичко онова, което да привлече още повече хора, да е удобно на търговците, а и хората да се чувстват уютно там, а не като в момента – има места, на които човек не може да мине, има наши търговци, които се държат безобразно. Човек, който дойде да си пазарува, да не се притеснява, че ще бъде излъган в грамаж, в пари, да не се притеснява, че ще бъде ограбен, да не му се предлагат цигари на всеки метър, да не ходи из дупки – всичко това реконструкцията цели да премахне.
По публикацията работи: Евелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна