Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

95 на сто - за закриването на "Змейово", но референдумът е невалиден

Снимка: БГНЕС

28 хиляди избиратели от община Стара Загора казаха "да" на закриването на военния полигон "Змейово". За сравнение, при последните местни избори, чиито резултати са база за признаването на референдума, кметът на общината Живко Тодоров е бил избран с 29 254 избиратели.

Анализ на окончателните резултати показва, че в някои градски секции избирателната активност е била висока - от 25 до 49,7 процента, например в 63-та секция. В ромския квартал "Лозенец" от 7600 жители с право на глас, в референдума са участвали едва 218 избиратели, от тях 198 искат закриването на полигона. В 14-те села, разположени около полигона "Змейово", избирателната активност е между 40 и 60 процента, от гласувалите между 95 и 98 на сто са казали "да" на закриването на полигона. Единствено в село Змейово резултатът е различен - там 48 души са защитили оставането на полигона, закриването му са поискали 33-ма.

Кметът Никола Пеев обяснява, че на полигона "Змейово" работят 25-30 души: Към тях като прибавиш едно 30 човека роднини и още 30-40 приятели и се получава един кръг, който обхваща една трета от селото. Втората група са тези, които мислят, че полигонът вреди и че е първият, който трябва да бъде проверен. А третата група, те викат най-добре е да не гласуваме, за да не ни се сърдят нито едните, нито другите.

Над 95 на сто от гласувалите в референдума са се обявили "за" закриването на военния полигон. Референдумът обаче е невалиден заради ниската избирателна активност. Гласували са 19,94 процента от имащите право на глас, съобщи за БНР Таньо Брайков - председател на Общинската избирателна комисия. В самото село Змейово от 411 избиратели са гласували едва 81.

По закон, за да има правна тежест, в референдума би трябвало да участват 68 500 души, колкото са били активните избиратели на последните местни избори през 2011-а година. 

В Комисията по петициите в Европейския парламент предстои да бъде разгледана петицията на инициативната група "За чист въздух над Стара Загора", под която стоят подписите на над 30 000 души.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени