Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От РЗС настояват да бъдат касирани 5 мандата на ДПС

Снимка: БГНЕС

Пред сградата на президентството партия "Ред, законност и справедливост" постави началото на общонационална кампания с гражданска подписка, с която се настоява Конституционният съд да отмени избора на депутати от ДПС, избрани в столицата. От РЗС настояват да бъдат касирани 5 мандата на ДПС.

Председателят на РЗС Яне Янев и председателят на софийското градско ръководство Георги Ганчев положиха своите подписи в пункта пред президентството.

След като съберем тези подписи, ще ги представим на Конституционния съд. Недопустимо е в София с около 3000 гласа ДПС да има трима народни представители. Ние искаме да знаем кой е изработил тази методика, с която това нещо е станало възможно, да бъдат избрани от Турция депутатите в София, искаме веднъж завинаги правилата на Европейския съюз да важат и за България. Искаме да бъдат касирани 5 мандата на ДПС.

Янев заяви, че изборът на новото правителство от Народното събрание ще бъде нелегитимен, защото:

Тези народни представители, които сега гласуват в София, във Враца и Видин, не са легитимни народни представители и би следвало Конституционният съд да ги отстрани. Те са депутати, които са внесени от Република Турция.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна