Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деяна Костадинова открои заделените 41 млн. лв. допълнително за най-уязвимите групи

Снимка: БГНЕС

В отчета си за свършеното в служебния кабинет вицепремиерът Деяна Костадинова открои заделените 41 милиона лева допълнително за подпомагане на най-уязвимите групи. Еднократни помощи вече получиха семейства на деца с увреждания, майки на деца до 2-годишна възраст и хора, на които е отказано енергийно подпомагане. Увеличението на пенсиите няма да повлияе на достъпа до енергийното подпомагане за следващия сезон, обяви Деяна Костадинова:

Това даде възможност пенсионерите, които са имали достъп до енергийни помощи през този отоплителен сезон, да имат право и през следващия отоплителен сезон. Това няма да доведе до допълнителни финансови ангажименти за следващото правителство, искам да подчертая този въпрос. Оперативната програма за развитие на човешките ресурси - за този период от месец март до месец май 2013-а година - до края на април наваксахме забавените плащания по схемите "Аз мога" и "Аз мога повече" в размер на 5 милиона лева. Отделно от това бяха извършени плащания за още 1,4 милиона на доставчиците на обучения на ваучери. Програмирането за новия програмен период, няколко нови момента, които внесохме в самата програма - основен акцент става младежката безработица, като се отделя самостоятелен приоритет с целево финансиране. Особено внимание обръщаме и на потенциала на секторите с най-големи възможности да генерират работни места. Това са ИКТ секторът, "белите" и "зелените" работни места.

Министърът на здравеопазването професор Николай Петров се отчете по 42 пункта, по които е работило министерството под негово ръководство. Ето най-важното:

Отчитайки проблемите в Спешната помощ, ние решихме проблема с комуникацията 112 - 150 и от 8 часа на 20-и май 2013-а комуникацията между 112 и 150 продължава не повече от 30 секунди - максимум до една минута. Корекция на Наредбата за трансплантации - и тя даде своите резултати. Обърнете внимание, в рамките на този къс период бяха реализирани 5 донорски ситуации. Три донора, трупни донори с мозъчна смърт, и два живи донора. Участвахме активно в изготвянето на Националната програма за реформи в Република България, така наречената "Стратегия за развитие на здравеопазването 2014-2020" между 300 и 500 милиона лева, които ще бъдат в направление Спешна помощ, електронно здравеопазване и диагностично свързани групи.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна