Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още няма споразумение, което да удовлетворява българските превозвачи

Снимка: БГНЕС

Автомобилните администрации на България и Турция не са постигнали споразумение, което да удовлетворява българските превозвачи. Спорният въпрос, който не е решен, е за нерегламентираното задържане на българските шофьори на граничните пунктове.

Според превозвачите при преговорите на автомобилните администрации на България и Турция са постигнати решения по два от спорните въпроса. Единият е, че турската страна се е съгласила на митниците фактурите на превозвачите да не се разглеждат като транспортен документ, а другата договореност е да не се изискват печати, когато се преминават вътрешноевропейските граници. Тези две споразумения не са вписани в документа и оттук идва и съмнението на българските превозвачи, че те ще бъдат спазвани, това каза Петко Ангелов от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

Това са устни договорки, които според мен и бранша няма да бъдат изпълнявани, защото те имаха подписан документ до 31-ви да не се закачат българските камиони и да се създават проблеми, но проблемите по границата продължават, обясни Ангелов.

Документ и споразумение в Истанбул снощи не са подписвани, защото не е взето решение по най-важния за превозвачите въпрос - спорния момент за неправомерното задържане на българските шофьори на границата.

Според нас по указание на турския бранш г-н Четин са направили събрание и са дали указания на техните митници, че по този начин трябва да се действа. Ще водим разговори с Министерството на транспорта, с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и мислим, че ще намерим някакво решение. Ако не се стигне, пак ще затворим границата, допълни Ангелов.

От бранша не искат оставката на изпълнителния директор на "Автомобилна администрация" Валентин Божков, както по-рано днес беше посочено в някои от информациите.

По публикацията работи: Надежда Николова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна