Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските медии: Безпартиен финансов експерт оглави правителството на България

Снимка: Архив

Безпартиен финансов експерт оглави правителството на България. Той обаче ще е зависим индиректно от гласовете на ултранационалисти, е коментарът на германските медии по повод новия кабинет в София.

Ултранационалисти, противници на ЕС и на чуждите инвестиции ще са коректив на властта в България. Това е основният коментар за новото българско правителство в германските медии.

Партията "Атака" има най-малката фракция в парламента, но гласовете й са решаващи за абсолютно мнозинство, отбелязва вестник "Франкфуртер рундшау". Вестникът припомня и основните лозунги на "Атака" в предизборната кампания - "България на българите" и "Освобождаване от игото на чуждите инвеститори". "Франкфуртер рундшау" пише и че партията е спечелила повече симпатизанти, след като е прехвърлила досегашния си акцент от реч на омразата срещу роми, турци и евреи върху проблемите на бедността. Според ултранационалистите основен виновник за нея са чужди инвеститори като "Метро", "Била", "Лидл", "Кауфланд", "Карфур", чуждите бензиностанции, телекоми и ЕРП-та, пише още вестникът.

Радио Дойчландфунк също отбелязва важната роля на ултранационалистите и коментира - В тази ситуация новото правителство има тежка задача. То почти няма пространство за действия. Обещаното задържане на цените на тока е почти невероятно, тъй като енергоразпределението е в частни ръце и държавата няма как да влияе на ценообразуването, анализира радиото. Именно това обаче очакват българите, посочва Дойчландфунк и цитира хора от улицата, които изразяват скептицизъм, че кабинетът ще остане на власт повече от година.

Повечето германски медии отбелязват и че премиер на България е станал безпартиен финансов експерт. Списание Шпигел го окачествява като либерален прагматик.

По публикацията работи: Капка Тодорова - кор. на в. "24 часа"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна