Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС ратифицира споразумението с Румъния за обща търговска структура на Дунав мост 2

Снимка: БТА

Парламентът ратифицира единодушно споразумението между правителствата на България и Румъния за създаване на съвместна търговска структура, която ще бъде оператор на новия комбиниран - пътен и железопътен мост на река Дунав между Видин и Калафат.

Депутатите обсъждат на първо четене четири законопроекта за промени в Наказателния кодекс, с които се въвежда по-голяма защита на медицинските екипи. "Атака" предлага същите защитни мерки да важат и за учителите.

Съгласно споразумението между България и Румъния предстои сключването на двустранни документи за определяне на органа, който ще събира и разпределя приходите от експлоатацията на съоръжението. В средата на юни се очаква официалното откриване на Дунав мост 2. В момента на строителната площадка са ангажирани само 112 работници и специалисти, съобщи директорът на Бюрото по труда във Видин Владимир Георгиев и уточни:

Самата фирма трябва да ни уведоми, ако предприеме масово съкращение, но за сега все още не сме получили такова.

Числеността на назначените служители в новото смесено българско-румънско дружество ще е минимална в сравнение с освободените от строителната площадка, отбеляза Георгиев и добави:

То ще бъде съвсем свито. Ще има каси, счетоводство, управител. Няма да има звено, което да поддържа самото съоръжение, тъй като е в гаранция. 
 

По публикацията работи: Румяна Василева/Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени