Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари: Нова комбинация от мадикаменти лекува хепатит C за три месеца

Снимка: Анелия Кръндева

Нова комбинация от медикаменти лекува хепатит С за три месеца, съобщиха български лекари. По думите им до 2017-а година лечението на хепатит С ще бъде напълно променено. 

Нашите специалисти твърдят още, че около половин милион българи са инфектирани с хепатит В и С. Според лекарите честотата на вирусните хепатити у нас не бележи тенденция към намаляване. Затова те се надяват още в рамките на тази година да бъде приет Национален хепатитен план за превенция на заболяването. 

Рискова група за хепатит С у нас са хората, на които е преливана кръв преди 1992-ра година. С него се инфектират и 80% от болните на хемодиализа.

Ново експериментално лекарство в света дава шанс за окончателно излекуване, съобщи професор Красимир Антонов от болница "Свети Иван Рилски". Цената на това е лечение обаче е много висока и все още е тайна в света на медицината:

С новото лечение, което е въведено вече в някои от по-богатите държави, на практика ефективността стига до 70-90% и това, което е най-новото - може да се излекува за 3 месеца пациент, стига да пие три или четири лекарства. Като излекуването е дефинитивно, т.е. напълно.

Специалистите у нас се сблъскват с инфекции, които не са характерни за България, а например за Северна Африка и страните от бившия Съветски съюз. В България има и случай на хепатит Е, който се среща в Афганистан. По-широко разпространена е инфекцията от хепатит В, предадена по сексуален или контактно-битов път, казва още професор Антонов:

За което аз обвинявам будки и лавки, където се продава дюнер и пр., магистралните прояви, защото има една тендения за увеличваване на честотата на инфекцията на хепатит В точно по пътя София - Бургас.

За лечение на хепатит В и С Здравната каса у нас харчи годишно около 10-12 милиона лева. Председателят на Сдружение "Хапасист" д-р Станимир Хасърджиев се надява след приемането на хепатитния план огромните разходи да се намалят.

По публикацията работи: Мая Данчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна