Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълкомът реши: Новото футболно първенство започва на 20 юли с 14 отбора

Снимка: Архив

Новото футболно първенство на България в А група ще започне на 20-и юли с 14 отбора, реши вчера Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз.

Общо всеки отбор ще изиграе по 38 мача. След края на редовния сезон, който ще бъде от 26 кръга, ще има втора фаза, а "А" група ще бъде разделена на две части от по 7 отбора, които отново по системата всеки срещу всеки ще играт по още 12 мача. Във всеки кръг ще има по един почиващ тим.

От 14-те отбора, които започват първенството, ще изпаднат последните четири в крайното класиране, а ще влязат нови два. От сезон 2014/2015 отборите ще бъдат намалени на 12.

Всичките 12 клуба, които завършиха в "А" група по резултати, са получили лиценз и ще участват в лигата. Новите два члена на елитната група - "Нефтохимик" и "Любимец" имат срок до 10-и юни да изчистят всичко по документацията.

Мачът за суперкупата между шампиона "Лудогорец" и носителя на Купата на страната "Берое" ще се играе на 10-и юли.

Други важни решения на Изпълнителния комитет към БФС за сезон 2013/2014:

- До момента в "Б" група имаше минимум от двама футболисти до 21 години, които да бъдат използвани от клубовете в мачовете. Вече трябва да бъдат използвани трима, които да играят по минимум 45 минути, е един - пълни 90.

- За трансфер на играчи, които не са навършили 18 години, компенсацията се покачва до 75 хиляди за тези, които не са били част от национален отбор, както и 100 хиляди за тези, които имат мачове за България.

- Почти 15 милиона ще бъдат приходите на клубовете от ТВ права общо за следващите 3 сезона.

- Според финансовия отчет за 2012 година, при предвидени приходи от 9,36 милиона лева, са получени с 314 хиляди лева повече. Разликата идва от това, че са получени повече приходи от УЕФА, от глоби и от телевизионните права за националния отбор. Предвидените разходи са 9,34 милиона лева, а са похарчени 8,35 милиона лева. 

Коментар на Борислав Михайлов - президент на БФС, около новия формат на първенството и лицензите на клубовете чуйте от звуковият файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна