Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Греков: Животновъдството ще е приоритет

Снимка: БГНЕС
Животновъдството на България ще бъде приоритет за кабинета "Орешарски", каза земеделският министър Димитър Греков на откриването на първото изложение на черношарената порода край Сливен.

Саксонските фермери, съорганизатори на изложението, селекционираха за финално дефиле 40 елитни млади животни, някои от кравите с млеконадой 12-14 тона годишно. Според специалисти, с такива постижения българският фермер се съизмерва достойно със световния рекорд от 18-20 тона.

Земеделският министър Димитър Греков обеща държавна подкрепа за млечното говедовъдство, за това изложение тя е 26 000 лева.

Сливен се оказа като важно място за развитие и за изложение на животновъдството. Изключително съм впечатлен от това, което се представя тук, и смятам, че това трябва да стане традиция, защото това означава, че нашите фермери имат достатъчно образователен ценз, достатъчно любов да се грижат за животните, а животните, които са създадени в нашата страна, са с изключителен потенциал.

Първите действия на новия земеделски министър ще решават належащи проблеми на фермерите:

Парите за ливади и пасища да отиват там, където трябва - говоря за животновъдите, защото не бива да скриваме, че част от тези средства, които са от европейските доплащания, отиват не на мястото, за където са предназначени. Още от понеделник се надявам, че ще спрем разрухата в хидромелиоративните съоръжения, защото се вадят тръби, но в крайна сметка се разрушава тази система, която имаме надежда да я възраждаме.

По публикацията работи: Щилияна Василева - кор. на БНР в Сливен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна