Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган заплаши, че няма да оттегли полицията от площад "Таксим"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че въпреки протестите ще продължи с плановете за преустройството на площада "Таксим" в Истанбул и че полицията няма да се оттегли. В реч пред Общото събрание на турските износители той подчерта:

Културният център "Ататюрк" ще бъде съборен и на негово място ще се построи търговски център. Полицията бе там вчера, тя е на поста си и днес и ще бъде и утре, защото площад "Таксим" не може да е място, където екстремистите правят каквото си поискат.

Според Ердоган протестите имат идеологически характер. Същевременно турският премиер призна, че полицията неправомерно е използвала сълзотворен газ срещу демонстрантите и заяви, че тези действия ще се разследват.

След известно затишие протестите на площада "Таксим" отново се разгоряха. Демонстрантите влязоха в стълкновения с полицията, която пръска сълзотворен газ и водни струи срещу тях. 

В резултат на сблъсъците протестите прераснаха в антиправителствени. Опозиционната Народнорепубликанска партия отмени планирания за днес митинг в квартала Кадъкьой на азиатския бряг и призова симпатизантите си за участие в подкрепа на демонстрантите на "Таксим".

На централния истанбулски площад са ставали много демонстрации, но толкова масови като сегашните не се помнят от времето на военните режими. Премиерът Реджеп Ердоган стана прицел на социалните мрежи, които го преименуваха "Тайип - химичното вещество".

Информация на Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна