Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват за измами френски филиал на UBS

Снимка: Архив

Разследване на финансови измами във френския филиал на най-голямата швейцарска банка - Ю Би Ес - са започнали правоохранителните органи на Франция. Финансово-кредитното учреждение е заподозряно, че през 2000 година срещу заплащане е помагало на клиентите си да откриват недекларирани сметки в Швейцария, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Ю Би Ес Франс" получи статут на свидетел по делото", уточниха представители на френските правосъдни органи. В близко време като юридическо лице могат да му бъдат повдигнати обвинения "в изпиране на пари, получени в резултат на предоставяне на услуги, забранени от закона" и "в изпиране на пари, получени в резултат на укриване на данъци".

Според следователите "Ю Би Ес Франс" е водела "двойно счетоводство", укривайки по този начин от френските данъчни власти информация за тайни сметки. И нелегалната схема по нищо не се е различавала от официалната: служителите, които за годината са имали най-много клиенти, отворили тайни сметки в Швейцария, са получи бонуси към заплатата.

Обвинение вече е предявено на трима служители на банката, включително на генералния директор на френския филиал Патрик де Файе. За незаконния бизнес сигнал са подали бивши служители на "Ю Би Ес Франс", които са отказали да участват в измамите и са били уволнени от банката. В момента френските власти проверяват над 350 граждани на републиката, които имат банкови сметки в Швейцария.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна