Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК: Законът за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяване лишават потребителите от избор

Снимка: БГНЕС

Законът за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяване нарушават конкуренцията и лишават потребителите от избор. Такова е становището на Комисията за защита на конкуренцията.

Съгласно действащата нормативна уредба количеството ползвана енергия за топлата вода се прави по формула и по показанията на общ водомер в абонатната станция. Неточното определяне води до некоректно разпределение на разходите за топла вода между отделните потребители в сградата, смятат антимонополистите. КЗК предлага точното измерване на топлоенергията да става чрез монтиране на допълнителни уреди в абонатните станции, а това да бъде направено за сметка на топлофикациите.

Комисията препоръчва в нормативната уредба да бъдат предвидени и ефективни санкции за некоректни потребители, които не са сложили водомери за топла вода в имотите си.

Сградната инсталация по закон е обща част, разходите за която се поемат от всички собственици по решение на общото събрание на етажната собственост. В същото време измененията на Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяване предвиждат количеството на топлинна енергия за сградна инсталация да се определя от топлинните счетоводители по формула, а не с решение на общото събрание.

Антимонополната комисия смята, че нормативната уредба следва да бъде изменена, като бъдат включени всички възможни методи за определяне или измерване на топлинната енергия за сградна инсталация, като общото събрание на етажната собственост трябва да решава кой метод да бъде използван в конкретната сграда.

КЗК предлага също забраната за физическо отделяне на радиатори от сградната инсталация да отпадне, тъй като е в ущърб на благосъстоянието на потребителите. Причината е, че хората трябва да заплащат цената за отчитане и дялово разпределение за тези отоплителни тела, въпреки че на практика те не излъчват топлинна енергия.

В своето становище комисията констатира и два основни конкуретни проблема, свързани с услугата дялово разпределение на топлинната енергия - ограничена възможност за потребителите да сменят топлинния си счетоводител и ограничаване на конкуренцията между фирмите за топлинно счетоводство.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна