Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на река Дунав се покачва

Снимка: БГНЕС

През последното денонощие нивото на Дунав при Ново село се е покачило повече от половин метър, а при Видин - с 30 см. Прогнозите на специалистите от "Напоителни системи" са, че до края на седмицата ще има плавно покачване в началото на българския участък.

От Агенцията за проучаване и поддържане на река Дунав в Русе съобщиха, че все още нивото в българския участък е нормално за сезона. Заради дъждовете в Западна Европа след ден, два се очаква да има леко покачване на нивото на Долен Дунав. Специалистите обаче са категорични, че няма да има опасност от заливания.

Според прогнозите на Немската метеорологична служба и Европейския център за средносрочни прогнози във Великобритания се очаква водното количество в българския участък на река Дунав да започне да се повишава в края на тази седмица.

Данните в Министерството на околната среда и водите показват, че около 9-и юни в горното течение на българския участък водното количество ще достигне средния праг.

Обявен е жълт код - повишено внимание за защита при наводнения.

Министерството е изпратило предупреждение до областните управи и оперативните звена в териториалния обхват на реката - "Гражданска защита", басейновите дирекции и АЕЦ "Козлодуй".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна