Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС решава дали да пусне от ареста Октай Енимехмедов

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд ще решава дали да пусне от ареста нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов. 25-годишният студент е "под стража" от 19-и януари, когато по време на Националната конференция на ДПС излезе на сцената и насочи пистолет в главата на почетния вече председател на движението Ахмед Доган.

През този няколкомесечен период прокуратурата първо обвини младия мъж в опит за убийство, после в закана за убийство, а след това отново в опит за убийство. Тази променливост беше мотивирана от различните експертизи за възможностите на газовото оръжие на Енимехмедов. Последната заключи, че то може да убива и че трите засечки на оръжието не променят факта, че мъжът е отишъл на партийния форум да стреля по Доган и само независещи от него причини са попречили на фаталния за лидера на ДПС изход.

Прокуратурата сочи като такива причини трикратното засичане на пистолета, оказаната съпротива от самия Доган и намесата на съпартиеца му Мустафа Карадайъ. Иначе, според сложната експертиза, по принцип уврежданията от опряно до слепоочието газово оръжие могат да доведат до смърт.

Днес съдът трябва да реши разумен или вече не е почти петмесечният арест на Енимехмедов.

Друг състав на СГС ще заседава по същество по друг шумен случай – срещу бившия съдружник на "Петрол Холдинг" Денис Ершов. Той е обвинен, че е присвоил над 1 млн. лева.

Разследването започна след сигнал на бившия му бизнеспартньор Митко Събев и се запомни с атрактивната изява на Ершов след няколкочасовия разпит в Столичното следствие, където той се яви с възглавница в очакване на трайно настаняване в ареста. До това не се стигна, защото прокуратурата му наложи гаранция от 500 хил. лв., която съдът намали на 30 хил. лв.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна