Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО отхвърли възможността Колумбия да стане член на организацията

Снимка: ЕПА / БГНЕС

НАТО изключи възможността Колумбия да стане неин пълноправен член, предаде Франс прес. Като аргумент Алиансът изтъкна факта, че Колумбия е прекалено отдалечена географски. Колумбия не отговаря на критериите за членство в НАТО, чийто договор постановява, че организацията е отворена за страни от региона на Северния Атлантически океан, заяви неназован високопоставен представител на Алианса.

В събота президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос каза, че по-късно този месец НАТО ще подпише споразумение с колумбийското правителство за започване на процес за сближаване на страната с тази организация. Думите му породиха полемика в Латинска Америка.

Сега високопоставеният представител на Алианса поясни, че въпросното споразумение ще "бъде предшественик на евентуално бъдещо сътрудничество на Колумбия и съюзниците от НАТО и че двете страни обмислят възможността за конкретни съвместни дейности".

НАТО има 28 страни-членки от Европа и Северна Америка. Организацията има партньорски връзки с много страни, някои доста отдалечени в географски план - като Австралия и Монголия. Алиансът няма отношения на партньорство със страна от Латинска Америка.

Информацията е на БТА.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени