Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози: Няма ефективен контрол за ГМО във фуражите

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Еколози алармираха, че няма ефективен контрол за генномодифицирани организми във фуражите и семената. Те очакват и закон, който забранява добива на шистов газ у нас.

Природозащитници призоваха да се извършват по-чести лабораторни анализи за генетичномодифицирани организми.

Албена Симеонова от асоциацията "Биопродукти" посочи:

Няма никакъв контрол за това дали наистина се внасят генномодифицирани семена или не. Няма тестване в българските ниви. В повечето случаи оправданието е, че няма пари.

Еколозите настояха да се въведе изискване за изписване на етикетите на храните от животински произход дали е използван генетичномодифициран фураж за храна на животните.

Ивайло Попов от "Сдружение за земята" изтъкна:

Европа, а и България, се оказва един много сериозен консуматор на ГМО, по-точно соя във фуражите за отглеждане на животните.

Природозащитниците призоваха да се запази забраната за проучване за добив на шистов газ у нас. Борислав Събев от "Гражданската инициатива срещу добива на шистов газ" отбеляза: 

Ние имаме забрана и е време да вървим към закона. Не може да си позволяваме да експериментираме с нашата земя и с нашата вода.

Утре ще има едновременно протести в 18 часа пред бившия партиен дом в София, във Варна - на входа на Морската градина и автомобилно шествие от Добрич до българско-румънската граница на контролно-пропускателния пункт "Дуранкулак", където участниците ще се срещнат с румънски екоактивисти. Поводът е решението на Румъния да позволи проучването на шистов газ. Опасенията са, че ще има замъсряване и на наша територия.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна