Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се бедните за сметка на средната класа

Снимка: БГНЕС

Бедните у нас се увеличават за сметка на средната класа. Това показва проучване на Института за пазарна икономика за средната класа от 2005-а до 2010-а година.
Почти половината българи са живели със средни доходи през 2010-а година, показва изследването. Малко над 40 на сто са били бедните българи, а високи доходи са имали по-малко от 10 процента от населението.

Около 3 милиона и 500 хиляди българи са живеели в домакинства със средни доходи през 2010-а г., отчита изследването. Средната класа се откроява трудно, признава Стоян Панчев от Института за пазарна икономика:

Едно средно домакинство в България, четиричленно семейство, получава 28 хиляди лева годишен доход или това е около 2300 лева - месечен. Това са хората в обществото, които нито са бедни, нито са богати. 

Експертите обясняват, че средната класа у нас е запазила доходите си през първите две години на кризата. Тази част от обществото може да влияе и върху политическите процеси, уточнява Панчев:

Средната класа е тази, която ще защитава винаги либералната демокрация. Това е така само и единствено, когато средната класа е независима. Ако вашата позиция в обществото зависи от това да получавате специални привилегии от държавата, да получавате помощи или дотации, или субсидии, вашата роля не е положителна. Въпреки че може да сте от средната класа.  

С около 200 хиляди души са намалели българите от средната класа за петгодишния период на изследването, в сравнение с данните преди 2005-а.

Според Панчев оттук нататък можем да очакваме увеличаване на най-бедните и намаляване на средната класа и най-богатите.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна