Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозиционен лидер призова за предсрочни избори в Турция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Денят в Истанбул започна спокойно в сравнение с предишните дни на бурни протести и сблъсъци с полицията, които продължиха снощи в съседния на "Таксим" квартал "Бешикташ". Но центърът на града е опасан с барикади, пътищата специално към "Бешикташ", където се намира канцеларията на премиера Ердоган, са отцепени и полицията не доближава никого до там. Хората, които сутринта отиваха на работа, се затрудняваха да стигнат до работните си места.

Това, че има вече две жертви, е много тревожен симптом. 22-годишен младеж, Абдуллах Джомерт, бе убит по време на демонстрация в град Хатай. Той е бил наранен от изстрел с пистолет в главата и е починал в болницата. В Истанбул вчера двайсетгодишният Мехмед Айвалъташ бе убит от такси, което се вряза в група демонстранти. По данни на турските медии досега в безредиците са били наранени над 3 хиляди души.

Двете най-големи синдикални организации на Турция днес организират стачка в подкрепа на протестите в парка "Гези".

Турският президент Абдуллах Гюл полага усилия да овладее кризата. Към момента провежда консултации с вицепремиера Бюлент Арънч, който замества Ердоган. Арънч обеща, че в по-късните часове ще даде пресконференция.

Турският премиер Тайип Ердоган, който е в Мароко, заяви, че очаква до няколко дни протестите да стихнат. Ердоган отказа да изпълни нашите искания, затова ще продължим протестите, каза активистът Мухарем Сеит.

Лидерът на опозиционната Партия на националистическото действие Девлет Бахчели призова към предсрочни избори. Само урните са мястото, където може да бъде свалена ПСР, само те са място за изразяване на волята на народа, а не улицата, каза той в парламента.

Информация на Нахиде Дениз - кореспондент на БНР в Истанбул.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени