Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се България да получи официалния иск на "Атомстройекспорт" до дни

Снимка: БГНЕС

Делото срещу Националната електрическа компания, което руската фирма "Атомстройекспорт" заведе заради проекта АЕЦ "Белене", е в ход и се очаква България да получи официалния иск на руснаците до началото на следващата седмица. Това заяви изпълнителният директор на НЕК Иво Лефтеров преди началото на традиционната международна ядрена конференция на "Булатом" във Варна.

След като България получи иска на Русия, страната ни ще има три месеца за отговор и опровержение на иска, обясни Лефтеров. Той отказа отговор на въпроса какви са шансовете за рестарт на проекта "Белене", но обеща яснота по въпроса в скоро време:

Това е политически въпрос и вероятно най-скоро ще намерим неговия отговор, но надали зависи от мен.

Лефтеров коментира дали има смисъл от АЕЦ "Белене", при положение че страната ни изключва мощности от енергийната система заради ниско потребление:

Още следващите няколко месеца лично очаквам повишаване на потреблението, съответно и повишение на износа. Всичко зависи от икономиката на държавата и в момента, в който тя получи някакъв тласък и подтик, нещата в енергетиката ще се оправят.

Според председателя на "Булатом" Богомил Манчев, ако България възобнови проекта "Белене", работата на площадката на централата може да започне през 2015-а година, а самата АЕЦ може да започне да функционира не по-рано от 2020-а година.

И този проект може да се развива в нашата страна, без значение кой е собственик. Дали е държава или частен инвеститор, само на свободен пазар. Ние нямаме право да направим такава голяма базова мощност и да направим задължения на държавата да изкупува на висока цена енергията, каза Манчев.

До края на седмицата ще бъдат внесени всички искови документи в Международния арбитражен съд в Париж по делото на "Атомстройекспорт" срещу НЕК за спирането на АЕЦ "Белене". Това съобщи във Варна вицепрезидентът на "Атоменергопроект" Генадий Тепкян и уточни, че стойността на иска е 1 милиард евро. Тепкян обясни, че техническият проект е завършен, цялото оборудване е опаковано и се съхранява в завода. За БНР той уточни, че руската страна изисква конкретни действия за подписване на договор от българската страна, ако проектът "Белене" се рестартира.

Не е достатъчно просто да се декларира. Както предишното правителство, което всеки път казваше: "Да, започваме да строим.", но нямаше практически стъпки. Когато такива стъпки се предприемат, навярно би могло да се прекрати и делото, каза Тепкян.

Изпълнителният директор на АЕЦ Валентин Николов посочи, че ако се рестартира "Белене", трябва да се актуализира националната енергийна стратегия. По повод иска срещу НЕК, Николов посочи:

В крайна сметка има арбитраж. Мисля, че има достатъчно аргументи "за" и "против", и в двете посоки, мисля, че нашите адвокати дават съответно прогнози, че ние можем да спечелим делото. Но това не означава, че "Белене" трябва да бъде закрито или трябва да бъде открито. "Белене" е ясно, че не може да бъде държавен проект, поради факта, че в момента бюджетът не може да си позволи да финасира такъв проект.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна; Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени