Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ критикуваха текстове от новия правилник за работа на парламента

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ подложиха на сериозна критика текстове от новия правилник за работа на парламента. Тоава стана по време на започналото обсъждане на правилника в пленарната зала.

ГЕРБ не излъчиха представители при формиране на временната комисия и така решенията там трябваше да бъдат вземани от депутатите на Коалиция за България, ДПС и "Атака". Затова пък в зала ГЕРБ заявиха категоричното си несъгласие с някои от предложенията.

Най-сериозно противопоставяне до момента предизвиква текстът за създаване на нови парламентарни групи. ГЕРБ не се съгласиха със записаното, че народните представители могат да образуват парламентарни групи с поне 10 депутати. Искра Фидосова обясни, че по този начин се подпомага роенето на партиите.

От БСП отговориха, че правилникът не може да ограничава свободния мандат на депутатите. Димитър Лазаров от ГЕРБ допусна, че неясните критерии може да доведат до практиката да се пазаруват цели парламентарни групи. Председателят на временната комисия Мая Манолова увери, че внесените промени няма да създават пазар на депутати.

От ГЕРБ поискаха да отпаднат и текстове, свързани с гласуването с чужди карти, след като има биометрична система за гласуване. Гласуването по спорните моменти тепърва предстои.

ГЕРБ определиха като опит за възраждане на бившата ДС отпадането на забраната свързани със старите служби лица да заемат ръководни постове в парламента. Дебатът протече и с размяна обвинения в кражбата на държавна субсидия. В него Цветан Цветанов припомни, че ГЕРБ е давала голяма част от субсидията за благотворителност. От трибуната Лютви Местан даже изнесе урок по граматика на депутат от ГЕРБ.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна