Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия ще проверява дейността на "Авиоотряд 28" при кабинета "Борисов"

Снимка: БГНЕС

Временна анкетна комисия ще проверява дейността на правителствения "Авиоотряд 28" по време на кабинета "Борисов". Предложението е на депутати от БСП и ДПС.

Повод за искането на депутатите стана и пътуването на отбора на Бойко Борисов - "Бистришките тигри", както и други съмнения за нерегламентирано използване на авиоотряда. Депутатът от КБ Антон Кутев обясни, че такава комисия е трябвало да бъде създадена още в предишния парламент и още тогава социалистите са щели да я подкрепят:

Ако примерно летяха самолетите и г-н Борисов стигаше навсякъде с тях, но в това време безработицата намаляваше, икономиката вървеше – щяхме да приемем, че нещата са добре. Проблемът е, че това не се случваше. Трябва да е ясно и кой е нареждал и чии са заповедите, когато се излита. В края на краищата, специално за "Бистришките тигри" трябва освен всичко друго комисията да се заеме и с това.

Наскоро стана ясно, че писмените заявки за полетите на бившия премиер Бойко Борисов са унищожени. Венцислав Лаков от "Атака", който стана председател на временната комисия, обаче заяви, че ще предложи в комисията да станат ясни списъците на пътувалите:

Ще настояваме в анкетната комисия да се разгледа необходимостта от продажба на стария правителствен самолет 154 на безценица на Веселин Марешки. Публична тайна е, че самолетите "Спартан" и хеликоптерите "Кугър" и "Ми-8" на ВВС бяха ползвани като авиотаксита. Лично аз бях свидетел как хеликоптер "Ми-8" на "Ариоотряд 28" кацна в едно село близо до Враца, за да може да докара премиера.

В комисията влязоха двама депутати от ГЕРБ - Владислав Горанов и бившия транспортен министър Ивайло Московски. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви:

Във време, когато контрабандисти говорят за нас по този начин, абсолютно без никакви факти – целта им е да ни уронват престижа и имиджа. Надявам се, че в скоро време и за тях ще стане ясно какви хора са.

Освен дейността на авиоотряда, комисията ще проверява и използването на самолети и вертолети на МО и МВР извън случаите, за които са предназначени. Комисията ще бъде съставена от 8 народни представители, избрани на паритетен принцип. Тя ще работи за срок от един месец.

В предаването "Нещо повече" председателят на комисията Венцислав Лаков коментира: Според мен ще излязат много любопитни неща. Едно от тях е именно как е организирано и как е финансирано пътуването на "Бистришките тигри" – нещо, което беше упорито крито от държавната машина досега. Ще се направи всичко възможно да изясним най-малкото колко е струвал този полет и как е бил планиран – дали наистина е вярно, че след загуба на бридж белот Борисов е трябвало да изпълни обещанието си да ги прати на турнир във Варна. /.../ По данни на бившия финансов министър Симеон Дянков, за 2011-а година разходите на "Авиоотряд 28" са били 8,408 млн. лв. За това време са изпълнени 106 полета. Средно един полет е струвал 80 000 лв., което се равнява на 533 минимални пенсии. /.../ Амбициран съм да доведа нещата докрай.

Не търсете някакви опити за реваншизъм. Ние ясно заявихме, че от "Атака" не подкрепяме сегашното управление. Като гражданин искам да си свърша работата и да изкарам наяве дали е имало злоупотреби и какви са те. Според мен злоупотреби е имало, коментира Лаков и добави, че ако се установят злоупотреби, всички данни ще бъдат предадени на прокуратурата.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна