Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До достигане на критичните стойности на р. Дунав при Видин остават над 2 м

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Високите дунавски води, като следствие на поройните дъждове в Западна Европа, все още са далеч от българския участък на реката. Втори ден продължава двукратното измерване на дунавското ниво в акваторията на Видин, въпреки че до достигане на критичните стойности остават повече от 2 метра.

Тази сутрин при рейката на Видин са отчетени 518 см след повишение на дунавското ниво с 12 см за последното денонощие, а при Ново село е регистриран спад от 15 см. През последните 4 дни водното ниво в хидротехническото съоръжение "Железни врати" е намалено с 65 см, за да се освободи обем за посрещане на очакваните големи водни количества от Западна Европа. Нормални за сезона са и водните строежи на дунавските притоци в Сърбия. В акваторията на Видин дунавските води все още не достигат до дигите. Не се налага и отводняване.

Според краткосрочната прогноза от неделя до вторник нивото на река Дунав край Видин и Калафат ще се покачи с метър - метър и половина, но едва ли ще достигне критичните стойности от 7 метра и половина, тъй като се очаква край Видин да преминават по 9000 куб. метра в секунда, а през април, когато влезе в сила първият етап от плана за реагиране при високи дунавски води, за една секунда преминаваха по 12 000 куб. метра водна маса.

Екипи на "Напоителни системи" наблюдават състоянието на защитните съоръжения. От "Гражданска защита" отчитат два пъти дневно динамиката на дунавското ниво.

По публикацията работи: Тотка Нинова – кор. на БНР във Видин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени