Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителствени организации не одобряват преместването на агенцията за закрила на детето

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Неправителствени организации ще изложат по-късно днес пред журналисти безпокойството си от обсъжданата в публичното пространство идея за преместването на Държавната агенция за закрила на детето от Министерството на труда и социалната политика към Министерството на младежта и спорта. Според гражданските организации това застрашава над 2000 деца в домовете. 170 неправителствени организации изпратиха отворено писмо до правителството, парламента, омбудсмана и политическите партии по повод предложението.

В интервю за "Хоризонт" директорът на Агенцията Калин Каменов също изказа несъгласие, като се аргументира, че ще се наруши дейността и ще се отрази негативно на работата с децата:

Агенцията е структурата, която координира всички политики, свързани със спазването правата на децата в България както на национално, така и на международно ниво. Агенцията е онзи орган, който координира изпълнението на всички важни ключови проекти, свързани с реформата и деинституционализацията. В Агенцията е позиционирана и националната телефонна линия за деца 116 111, която ежедневно подкрепя стотици български деца, които търсят съвет и подкрепа за трудни за тях ситуации. Агенцията е онзи орган, който работи по репатрирането и посрещането на български деца, жертви на трафик. Агенцията е онзи орган, който работи и с децата имигранти в България и координира процеса на тяхното настаняване в съответните бежански институции в България. Агенцията е и онзи орган, който дава всички политики, свързани с децата в България. Мога да изреждам още десетки причини, които биха довели до нарушаване на процеса на работа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени