Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевен е домакин на международен семинар по роботизирана хирургия

Снимка: www.umbalpleven.com

Плевен е домакин на международен семинар по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа. По време на форума своя опит ще споделят водещи специалисти от България, Румъния, Гърция и Италия.

Пред участниците ще бъдат представени операции на живо и ще бъде демонстрирана работата на най-новия тип робот от системата "Да Винчи". Роботизираната хирургия е огромно предизвикателство за младите лекари и за студентите, твърди ректорът на Медицинския университет проф. Славчо Томов:

Младите винаги са били отворени към новите неща, към иновациите, към нещо нестандартно, а роботизираната хирургия като че ли отговаря на тези техни изисквания.

Пет години вече екипът на проф. Григор Горчев развива роботизираната хирургия в Плевен. С авангардната технология са извършени над 500 онкогинекологични операции. Вече с робота се правят и интервенции в урологията, в бъдеще – и в общата хирургия. За проф. Горчев зад това стои: Много труд, богат опит, много интелектуален потенциал, който заложихме тези 5 години в обучението на екипи, основно в гинекологията, имаме екип и в урологията. Има много спасени жени с ракови заболявания. Най-вече и нови амбиции за общата хирургия, което е много важно за държавата.

По публикацията работи: Цецка Николова - кор. на БНР в Плевен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна