Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клубовете от Висшата лига на Англия генерират най-много приходи

Снимка: Архив

Клубовете от английската Висша лига са генерирали най-големи приходи за сезон 2011/2012, показва проучване на водещата счетоводна къща "Делойт".

Приходите на отборите от елита на Острова се покачват с 16 процента до рекордните 2,9 милиарда евро. На второ място е германската Бундеслига с покачване от 7 процента до 1,9 милиарда евро.

От изследваните водещи пет европейски първенства следват испанската Примера дивисион с 1,8 милиарда, италианската Серие А с 1,6 милиарда евро и френската Лига 1 с 1,1 милиард евро.

Германските клубове от първа Бундеслига обаче са на върха по показателя "оперативна печалба" със 190 милиона евро, което се дължи на факта, че отборите дават само 51 процента от приходите си за заплати.

Английските тимове от елита, които използват 70 процента от приходите си за възнаграждения, са на второ място с обща оперативна печалба от 121 милиона евро. Половината от клубовете от Висшата лига обаче са на червено.

Бундеслигата привлича и най-сериозен зрителски интерес по стадионите със средна посещаемост от малко над 44 хиляди души на мач.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени