Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атомстройекспорт внесе материали по иска за АЕЦ "Белене"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

"Атомстройекспорт" внесе материалите по иска срещу НЕК по проекта АЕЦ "Белене" в Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж. НЕК ще има възможност да представи своите възражения по същността на спора.

"Атомстройекспорт" ще продължи да защитава своите интереси в арбитража срещу, цитирам, незаконното прекратяване на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", се посочва в изявление на руската компания. Оттам подчертават, че остават открити към разумни и конкретни предложения от българска страна за уреждане на спора, но твърдят, че такива за момента не са постъпвали.

Междувременно днес българският енергиен министър Драгомир Стойнев след срещна с руския заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновский заяви, че всеки проект с Русия, който е от взаимен интерес и за двете страни, ще получи подкрепа от българското правителство. Яновский увери българските медии, че руската страна е склонна да оттегли иска си за над 1 милиард евро срещу НЕК, ако проектът АЕЦ „Белене” бъде рестартиран.

Финалните изслушвания по делото са насрочени предварително за юли 2014 г. Припомням, че през 2006 -та бе проведен търг, който беше спечелен от руската "Атомстройекспорт”. Базовата цена на бъдещата втора атомна централа беше за малко под 4 милиарда евро. Проектът беше замразен през март 2012 -та от правителството на Бойко Борисов. В началото на септември "Атомстройекспорт" увеличи претенциите си към НЕК до 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене”.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени