Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има нов протест срещу отмяна на забраната за пушене

Снимка: БГНЕС

Гражданска инициатива "България без дим" организира утре нов протест пред парламента срещу обмисляното отпадане на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Това съобщи след среща с депутати от ГЕРБ Гергана Гешанова от "Коалиция за живот без тютюнев дим" и Гражданска инициатива "България без дим".

Ние бяхме залети от гражданско възмущение от това, че се посяга на един такъв добър закон. Нашата реакция беше да пратим писма с покана за среща до всички парламентарно представени групи. До този момент единствено ГЕРБ ни покани на такава среща, а хората, които ще посетят нашия протест утре, каня всички чрез вашите медии, утре в 11 часа пред Народното събрание, а те също растат с всеки миг и всеки час. Снощи бяха четири хиляди, сутринта те бяха 7 200.

Парламентарната група на ГЕРБ ще участва при обсъждането и гласуването в комисиите и в пленарната зала, когато се разглежда внесената от "Атака" поправка в Закона за здравето за либералбизиране на режима за тютюнопушене, съобщи в кулоарите на парламента депутатът Десислава Атанасова:

Ние категорично ще се противопоставим на това да има отмяна на тоталната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Евродепутатът Моника Панайотова ще внесе питане в Европейския парламент към еврокомисаря по здравеопазване дали няма да има някаква реакция и от Eврокомисията, и от Eвропейския парламент, защото е недопустимо лидерът на европейските социалисти да заявява, че ще предприема мярка срещу връщане на забраната за тютюнопушене, а Европа върви в обратната посока.

По публикацията работи: Румяна Василева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна