Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отделението за недоносени бебета в Първа АГ болница "Света София" ще бъде обновено

Снимка: БГНЕС

Един милион лева ще вложи Столичната община за преместване и реконструкция на отделението за недоносени бебета в Първа акушеро-гинекологична болница "Света София". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на международна конференция "Майчино здравеопазване и грижа за новороденото - хармонизиране с европейските практики".

Според Фандъкова нуждата от това се обосновава с непрекъснато нарастващия брой на преждевременно родените деца и сложните и скъпи грижи, които са необходими за тях.

Отделението за недоносени новородени, което ще бъде създадено в столичната Първа АГ болница, ще е едва второто в страната, в което майките ще имат възможност за продължителен контакт със своите недоносени бебета в рамките на интензивен сектор. Подобен контакт се нарича "кенгуру грижа" и към момента такъв тип отношения в България са създадени само в неонатологичното отделение на Университетската болница в Плевен.

Близо 12 процента от новородените през 2012-а година са се родили преждевременно, сочат данните на НСИ. Именно на тези деца се падат 40 на сто от детската смъртност - показател, по който страната ни е водеща в Европа. Голяма част от недоносените, които оцеляват, развиват тежки хронични заболявания, за които трябва да се полагат специализирани грижи, алармират специалисти и родители.

По публикацията работи: Надежда Цекулова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна