Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите по проекта АЕЦ "Белене" може да се възобновят

Снимка: БГНЕС

Преговорите по проекта АЕЦ "Белене" може да бъдат възобновени независимо от съдебното дело в Париж между "Атомстройекспорт" и Националната електрическа компания. Това стана ясно от интервю на директора на Департамента за комуникации на "Росатом" Сергей Новиков пред ИТАР-ТАСС.

По думите му преговорният процес по Белене не е свързан със съдебните спорове между "Атомстройекспорт" и НЕК.

Няма никакви ултиматуми по адрес на българската страна и не може да има такива. Арбитражният процес има своя график. Що се отнася до преговорите, ние не виждаме никаква пречка за тяхното възобновяване, подчертава Новиков.

Като посочва, че окончателното изслушване по делото в Париж е насрочено едва за юли 2014 година, говорителят на "Росатом" заявява, че в този смисъл има огромно количество възможности да се намери решение.

През това време и самият предмет на настоящия съдебен спор може да изчезне, ако "Атомстройекспорт" и НЕК се споразумеят, посочва Новиков. 

"Атомстройекспорт" внесе материалите по иска срещу НЕК по проекта "Белене" в Арбитражния съд в международната търговска палата в Париж в съответствие с актуализирания график на арбитража.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна