Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на международния печат

Снимка: Архив

Група демонстранти, нарекла се "Мюсюлмани антикапиталисти", проведоха заедно своята "петъчна молитва" на площад "Таксим" в Истанбул на фона на протестите и безредиците в страната, пише вестник "Хюриет". Изданието отбелязва, че в същото време другите протестиращи са оформили "почетна стража" около тях, за да ги запазят от провокации.

В друг коментар на изданието се обяснява, че в изминалите дни на протести в традиционното турско общество е настъпил обрат и сега родителите се учат от своите деца на честност и смелост. В писмо до сина на редакторката и приятелите му, протестиращи в парка "Гези" завършва с послеслов към премиера Ердоган. "Не ги обгазявайте, г-н премиер, това са нашите деца, те не са врагове. Покажете към тях поне половината от загрижеността, която демонстрирате към децата на сирийските бежанци или към палестинските деца", се посочва в писмото.

Германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг" се спира на икономическия разцвет в Турция, като отбелязва, че в някои от големите проекти има следи от корупция. Икономическият прогрес под ръководството на партията на справедливостта и развитието на премиера Ердоган в голяма степен се дължи на строителни проекти и главно на молове, които се строят в Истанбул и други градове. Освен това се осъществяват гигантски проекти като третия мост над Босфора и третото истанбулско летище, което, естествено, трябва да бъде най-голямото в света, посочва изданието и допълва: Много граждани се гордеят с тези проекти, но има и такива, които виждат, че големите държавни поръчки редовно отиват към предприемачи с тесни контакти с управляващата партия.

Британският вестник "Гардиън" пише за секретна директива на американския президент Барак Обама, в която се нарежда на висшите служители в службите за национална сигурност и разузнаване да изготвят списък с потенциални цели в чужбина за американски кибератаки. Офанзивните кибероперации могат да предложат благоприятен баланс от ефективност и риск, в сравнение с други инструменти на националната мощ, пише в документа, цитиран от "Гардиън".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна