Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БОРКОР има модел за промени в обществените поръчки

Снимка: Архив

Центърът за превенция и противодействие на корупцията и противодействие на организирана престъпност, известен като БОРКОР, има анализ и модел за промени в Закона за обществените поръчки, заяви пред БНР Елеонора Николова, ръководител на звеното.

Установени са слабите места по възлагането, които допускат корупционни схеми и източване на пари от бюджета. Данните сочат, че 98 процента от поръчките се печелят от 2 процента от фирмите у нас. Най много нередности са установени при големите държавни дружества:

Това са "Марица-1", "Марица-2", "Марица-3", това е "Козлодуй", Системният енергиен оператор, БДЖ, Национална компания "Железопътна инфраструктура". Т.е. нашето обедняване, невъзможността да платим сметките много ясно се вижда през анализите, които сме провели, защото точно там, системно обвързаните, процесно обвързаните и личностно обвързаните слаби места просто са огромни. Което показва, че ние имаме знанието, ние сме изработили мерки, които разположени точно на входа на тези процедури, в тези държавни търговски дружества могат да препятстват корупционни сделки и да оставят на българските граждани, на българския фиск пари, които да се разпределят по-справедливо.
По публикацията работи: Цвети Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна