Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослава Тодорова ще съди Цветанов в Страсбург

Снимка: БГНЕС

След като Софийският окръжен съд прекрати делото на Мирослава Тодорова за клевета срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов заради имунитета му на депутат, в писмо до медиите уволнената съдия Тодорова заявява, че ще съди Цветанов в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Мирослава Тодорова изрично заявява, че напълно приема мотивите на Софийския окръжен съд, че самата тя като съдия би прекратила дело срещу лице с имунитет, затова няма да обжалва пред Върховния касационен съд. От друга страна тя декларира, че не иска да води гражданско дело срещу обвинилия я, че работи за организираната престъпност Цветан Цветанов, тъй като не търси парично обезщетение за оклеветеното си от него име.

Тодорова определя делото си срещу бившия вътрешен министър като изключително важно за правовата държава, а конкретната си цел да съди Цветанов - за да дефинира, че един вътрешен министър не може чрез медиите да твърди и внушава, че един съдия е извършил престъпление или даже да кадрува в независимата съдебна власт.

Мирослава Тодорова е категорична, че постигането на социална справедливост става именно чрез такива "стратегически значими дела" и затова продължава битката за името си в Страсбург, заради лишаването й от правото на справедлив процес и заради нарушената й лична неприкосновеност.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна