Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор иска имунитета на депутата от ДПС Петър Ангелов

Снимка: dps.bg
В деловодството на парламента ще бъде внесено искането на главния прокурор да бъде свален депутатският имунитет на народния представител от ДПС Петър Ангелов. Минути след като от държавното обвинение обявиха това Ангелов заяви, че ще се откаже доброволно от депутатската си неприкосновеност.

Разследването срещу Ангелов е от февуари 2012-а година. То е за организирана престъпна група за данъчни престъпления. Води се от спецпрокуратурата, откъдето твърдят, че групата е избегнала плащането на данъци в размер на над 4 млн. лв. По делото са разпитани над 40 свидетели, направена е компютърно-техническа експертиза, назначена е съдебно-икономическа и са иззети множество веществени доказателства и документи. Досъдебното производство е било спряно заради депутатския имунитет на Петър Ангелов.

Той и негови съпартийци освен че декларираха, че наказателната неприкосновеност ще бъде дадена доброволно, вече коментираха, че делото е своеобразно отмъщение на ГЕРБ към него. Аргументи в тази посока обаче не бяха съобщени.

42-рото Народно събрание вече влезе в историята с ранното и доста ускорено искане на депутатски имунитети. Малко повече от седмица след старта му първият беше бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. От прокуратурата обявиха, че след Петър Ангелов със сигурност ще има още депутати, които ще останат без имунитети.
По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна