Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата поиска 25 години затвор за Марио Любенов

Марио Любенов призна за отвличането и убийството на Мирослава от Перник
Снимка: БТА

25 години затвор заплашват Марио Любенов, по прякор Заека, след като днес се призна за виновен за убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник. Делото приключи за по-малко от три часа, а присъдата си Пернишкият окръжен съд ще обяви в сряда.

След като от януари миналата година и буквално до преди няколко дни Любенов твърдеше, че не е участвал в отвличането и убийството на Мирослава, днес той изненада дори собствените си адвокати, като се призна за виновен и поиска делото да се гледа по съкратената процедура. Съкратен процес искал, защото бил сигурен, че заради обществения натиск, съдът ще го осъди, защото не знаел за шумно дело, заършило с оправдателна присъда, и защото нямал сили 10 години да се влачи безсмислено по съдилищата. Това го спасява от доживотен затвор без право на замяна, каквото е максималното наказание по обвиненията за отвличане на непълнолетно лице, предумишлено убийство по особено мъчителен начин в безпомощно състояние и с цел да бъде улеснено или прикрито друго престъпление.

До исканото наказание се стигна, след като доживотният затвор беше редуциран с една трета заради съкратената процедура. Адвокатите на Любенов разкритикуваха обвинителния акт, който бил пълен с противоречия, процесуални нарушения, но това стана след като клиентът им вече беше направил ключовите самопризнания.

Действията на разследващите накараха адвокат Диана Ангелова да оспорва доказателствата срещу Марио Любенов, въпреки неговите самопризнания:

Като се съпоставят фактите на поведението на тези служители на ГДБОП и отношението към основния свидетел и които показания са по Стойчо Стоев, последвалия инцидент, има много съмнения.

Ангелова призна, че не знае за случай, в който след пълни самопризнания съдът да чете оправдателна присъда, но убедително заяви:

За мен, като адвокат, справедливата присъда на базата на тези доказателства е оправдателна, защото няма такива по делото.

Тя призна, че с колегата й били изненадани от самопризнанието на Любенов: Не е по наш съвет, това стана в рамките на няколко дни.

Адвокатът добави и за шизофренията на Любенов: Точно за шизофрениците е характерно това, че те искат да имат определени граници и винаги да са наясно с положението. А това ние да се борим, да одим по инстанции, да възразяваме не би му донесло това в една изолирана среда

Защитниците на родителите на убитото момиче настояха за най-тежкото наказание с мотива, че обществото се нуждае от справедливост.

Според прокуратурата потреслото България убийство на Мирослава през ноември 2011-а година е било добре обмислена и планирана акция. За Марио момичето е било лесна жертва, а за самоубилия се при доста съмнителни условия негов съучастник Стойчо Стоев-Чочо - възможност да изкара бързи пари.

Прокурор Пламен Найденов настоя показанията на Стоев да бъдат приети за установени от съда, защото са издържали проверката за достоверност и истинност.

В сряда, освен по вината на Любенов, Пернишкият окръжен съд трябва да се произнесе и по гражданските искове на частните обвинители. Близките на убитото момиче искат от единствения подсъдим общо 600 000 лева обезщетение.

Мирослава изчезна през ноември 2011-а година. Доста време отне на МВР, за да възприеме случая като престъпление. Дори когато семейството й получи писмо с искане за откуп, разследващите внушаваха, че момичето просто е избягало от дома си. Когато тялото беше открито 3 месеца по-късно, обясненията бяха, че неглижирането било стратегия, за да заблудят похитителите й. 

Освен Любенов, за отвличането и убийството на момичето беше задържан и Стойчо Стоев-Чочо. Той обаче така и не стана официален обвиняем, тъй като по време на следствен експеримент в присъствието на антимафиоти и техен началник се самоуби, според официалната версия. Тя обаче не беше приета нито от близките на Стойчо, нито от тези на Мирослава, нито от опозиционните по онова време депутати, които направиха свое обратно разследване. По пътя към подсъдимата скамейка Любенов премина през поредица от психиатрични изследвания, престой в психиатрия и категоричният извод е, че е вменяем и може да бъде съден.

По делото "Мирослава" са събрани над 40 тома доказателства, за трите дни, в които то беше насрочено, бяха призовани 93-ма свидетели и трябваше да бъдат приети 27 експертизи. С пълните самопризнания на Любенов обаче разпити няма да има. Експертизи няма да се обсъждат. Съдът ще ползва всичко това при постановяването на присъдата.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна