Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш техник в ЦРУ, разкрил тайни програми за следене, избяга в Хонконг

Снимка: Архив
Бившият техник в ЦРУ Едуард Сноудън, който сам разкри, че е източникът на изтеклата в медиите информация за тайни програми на правителството за следене на комуникациите, избяга в Хонконг и заяви, че е действал от патриотични подбуди, предаде ДПА.

Британският вестник "Гардиън" публикува на уебсайта си 12-минутно интервю със с 29-годишния Сноудън, който заяви, че е решил да разкрие информацията пред медиите, защото шефовете му не обърнали никакво внимание на предупрежденията му за произвол и нарушения на Агенцията за национална сигурност при наблюдението на комуникациите на частни лица:

Обществото трябва да реши дали тези програми и тази политика са правилни или погрешни. Искам да защитя автентичността на сведенията и да кажа - не съм променил нищо, това истината, това се случва. Вие трябва да решите дали трябва да го правим.

Единствената ми цел е да информирам хората за онова, което се прави от тяхно име и се прави против тях. Обществото трябва да реши дали тези неща са правилни или погрешни
.

Междувременно Ройтерс съобщи, че Министерството на правосъдието на САЩ е пристъпило към началния етап на разследване на неразрешеното изтичане в медиите на секретна информация за програми за наблюдение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна