Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският сенат разисква нов имиграционен закон

Снимка: senate.gov

Американският сенат започва днес процедурните разисквания на нов имиграционен закон, който ще реши съдбата на 11-те милиона незаконни имигранти. Последната голяма промяна в това законодателство е била през 1986 година. 

Работата над промените в наредбите започна през януари, когато двупартийна комисия обедини своите усилия и намери компромисно решение. Противоречията между републиканци и демократи бяха в няколко сфери, сред които такива, свързани с пътя за получаване на "Зелена карта" и увеличаване на пограничния контрол.

Сегашният вид на законопроекта е следствие на поне 300 поправки, като демократите приеха предложението на опонените си за програми за получилите образование в Америка висококвалифицирани работници, докато демократите отсъпиха пред идеята си за правата за "Зелна карта" на хората, сключили еднополови бракове.

Очаква се промените да получат мнозинство, въпреки желанието на консервативни групи за повече средства за контрол на границите. Анализатори коментират, че републиканците, които по принцип са за по-строги рестрикции, е необходимо да поемат либерален подход, заради многото латино избиратели в САЩ с неуреден статут. Именно тяхното мнозинство даде достатъчно гласове на Барак Обама в битката му срещу Мит Ромни за президентския пост миналата година.

Днес в Сената започва гласуване на процедурата, а обсъждането на законопроекта, който е почти 900 страници, най-вероятно ще продължи няколко седмици.

По публикацията работи: Младен Петков - кор. на БНР в САЩ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна