Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24-часова обща стачка в четвъртък срещу спирането на ЕРТ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Главните профсъюзи в Гърция обявиха 24-часова обща стачка в четвъртък в знак на протест срещу закриването на държавното радио и телевизия. "Закриването на ЕРТ е равнозначно на държавен преврат", се казва в изявление на главния профсъюз. В същото време държавните служители и моряците обещаха да подкрепят обявената за утре стачка.
От тази сутрин вече тече поетапна 24-часова стачка срещу мерките, които предвиждат съкращаване на близо 2700 работни места. Кореспондентът на ЕРТ в Лондон Евдоксия Лимпери смята, че предприетата стъпка вреди на националните интереси на Гърция:

"Това е прекалено драстична мярка. Всички служители на ЕРТ са съгласни с провеждането на реформи. Нямаше да кажем "не" на промените, на реформите, дори на някои съкращения на персонала, но не и това. По целия свят гърците очакват новините на ЕРТ, да разберат какво става в страната им, а сега вече нямат никакъв контакт. Това не е от националния интерес на Гърция",
заяви Евдоксия Лимпери.

Като "удар срещу демокрацията"определи закриването на общественвата медиа водещият Андонис Алафогиоргос в края на главното живо предаване по телевизията снощи.

Предприетата от правителството стъпка разгневи журналисти, политици и синдикати.

"Това е нещо неразбираемо. Не мога да повярвам, че се случва в една демократична страна, както и не вярвам, че нещо подобно се е случвало в друга демократична страна", казва журналистката Стела Пападопулу.

Йоргос Савидес от Конфедерацията на гръцките журналисти подозира, че правителството планира нещо по-мащабно:

"Искат да закрият ЕРТ, за да манипулират медиите както им е изгодно. Така искат да установят пълен контрол на масмедиите."

С несъгласието на две от партиите в трипартийната коалиция мярката ще се окаже сериозен тест за премиера Андонис Самарас, коментират наблюдатели.

По публикацията работи: По SME
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна