Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дунав мост 2 бе открит с тригодишно закъснение

Снимка: Архив

С тригодишно закъснение, днес се открива Дунав мост- 2 между Видин и Калафат - ключово съоръжение в европейската транспортна мрежа. Общата стойност на проекта е 282 милиона евро, а очакванията са той да донесе 4 милиона лева приходи до Нова година.

Официалната церемония започна със закъснение в присъствието на еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан, премиерите на България и Румъния Пламен Орешарски и Виктор Понта и министри от двете правителства. Тук са и много граждани на Видин.

Церемонията започна с водосвет за безаварийно ползване на съоръжението, който отслужи Негово светейшество партриарх Неофит:

Събрали сме се да отбележим един дълго чакан момент в развитието не само на нашите две съседни държави, но и на цяла Европа - откриването на новия пътен и железопътен мост на река Дунав между Видин и Калафат, каза в словото си председателят на парламента Михаил Миков:

На европейските банкноти има изобразени мостове и врати. Това не са реални мостове, това са детайли от мостове в различни страни, които отварят врати, които свързват хората, които правят Европа силна и солидарна. Това прекрасно, красиво съоръжение, най-новият мост на река Дунав свързва хората от двете страни. Но той ги свързва не само помежду им, той ги свързва с Европа. Той превръща Видин, видинския регион в една кръстопътна точка на нашите връзки с Европа.

България още не е уговорила окончателно таксата за преминаване, предвижда се и за двете страни тя да бъде около 6 евро. Веднага след церемонията продължават преговорите с Румъния за уточняване на таксата. България ще предложи до края на този месец да се минава безплатно.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна