Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има риск България да не усвои всички европари, предвидени до 2015-а г.

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Има потенциален риск България да не усвои всички европейски средства, предвидени до 2015-а година, заяви Йероен ван Оел от отдел "България и преговори за присъединяване" в Генерална дирекция "Регионална и урбанистична политика в ЕК".

За договарянето на европейските средства през следващия период 2014-2020-а година ще се подпише и споразумение за партньорство. Новото е, че ЕК ще следи резултатите при усвояването на европейските пари във всяка страна - членка и изразходването на средствата ще е свързано с постигането на целите на стратегията "Европа 2020". Евродепутатът Ивайло Калфин коментира:

На практика извън селскостопанската политика за регионално развитие България ще има около 7 млрд. евро за следващите 7 години. Това е сравнима сума за тази, която имахме досега за 2007-2013-а година, като тези 7 млрд. от 2007-2013-а година са по цени от 2005-а година, а сега са по цени от 2011-а година, което означава, че тяхната покупателна способност ще е с 10% по-малко.

Според Калфин друг важен въпрос е каква е възможността държавният бюджет да поеме част от публичните инвестиции. Съществено условие за периода 2014-2020-а година е, че ако България не изпълнява някои от заложените цели, ЕК може да замрази или да спре средствата.

Йероен ван Оел коментира, че е необходимо да се продължи подготовката на договора за партньорство между България и ЕК, колкото е възможно по-скоро.

Страната ни е заложила на всички 11, предложени от ЕК цели. Според икономиста Георги Ангелов, за да има ефект от усвояването на евросредствата, България трябва да определи по-малко приоритети.

От КНСБ предлагат да се пренасочат повече евросредства в железопътния сектор и човешкия капитал.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени