Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над половината от българите не желаят да имат съседи роми, сочи проучване

Снимка: БГНЕС

Повече от половината от българите не желаят да имат съседи роми, показва изследване на Института "Отворено общество", в което са участвали хора от цялата страна. В момента неправителствената организация и още 18 партньори и институции участват в проект за милион и половина евро. Той приключва през август догодина и ще обедини добрите модели за интеграция на ромите в Албания, България, Италия, Сърбия, Унгария, Румъния и Украйна.

Около 80 на сто от ромите в Европа живеят в нашия регион - Югоизток, обяснява Димитър Димитров от Института "Отворено общество". Примери за добри политики по внедряването им в обществото италианците вече са дали:

Бизнес организациите са силно активни в развита корпоративно-социална отговорност. Музикалната академия в Милано приема за безплатно обучение ромски деца, които имат дарбата да свирят на някакъв инструмент.

Според Димитров не е работа на неправителствените организации да интегрират ромите, а е работа на държавата.

Според Ласло Моравчик, който е мениджър на проекта за интеграцията на ромите в Югоизточна Европа, внедряването на ромите трябва да започне от:

Mасовото разбиране за ромската общност. В цяла Европа се концентрираме върху ромите, а не гледаме останалите. Разбира се, че трябва да правим паралел, но трябва да работим много за промяната на стереотипите. Ако говорим за едно ромско селце, мисля, че това може да стане много бързо. Но когато става дума за 10 хиляди души, чудо е да намериш как да повлияеш - на жилищата, на образованието.

Изследванията на Института "Отворено общество" оспорват идеята, че българите са толерантни към ромите.

Конкретните проблеми в ромските общности в Югоизточна Европа не са изненадващи - достъпът до образование, здравни услуги, безработицата и бедността. Образованите роми са се увеличили със 100 процента между последните две преброявания, но все още са само половин процент от цялата малцинствена група.

Въпреки особените условия на живот, не всички митове за ромите са верни, обяснява Димитров.

Според последното преброяване на националната статистика ромите у нас са малко над 350 хиляди души - в сравнение с другите страни от Югоизточна Европа са най-голям дял от населението, признава Димитър Димитров от Института "Отворено общество". Най-много по брой обаче, около два милиона, са в Румъния. Унгарецът Ласло Моравчик е изненадан от нашите гета:

Никога не съм виждал толкова големи! 10 хиляди роми да живеят заедно. В Унгария също имаме много, но малки. Може би с жители от по хиляда-две хиляди. Във всяка държава има различия - италианските роми са пътешественици, унгарските са уседнали, не се местят от едно място на друго. Тук посетихме малки села, само ромски, където училищата са малки, а учителите са толкова ентусиазирани и използват много различни образователни методи.

Моравчик е виждал как танцуват и пеят нашите роми, но:

По-важно е да покажем ромите в различна светлина. Защото също е стереотип, позитивен, но стериотип, че могат да пеят, да танцуват, да излъчват свобода. Сега трябва да покажем, че те са учители, професори, лекари, защото иначе пропастта между ромите и не-ромите става още по-голяма.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна