Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският премиер Ердоган обеща да не придвижва плановете за реконструкция на парка "Гези"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Турският премиер Реджеп Ердоган обеща на протестиращите от истанбулския парк "Гези" да не придвижва плановете за реконструкция докато съдът не се произнесе по тях. Полицията в турската столица разпръсна силово протестиращите против управлението на Ердоган.

Въпреки че предупреди, че търпението на властите в Турция се изчерпва, премиерът консерватор Реджеп Ердоган изненадващо се срещна тази нощ с представители на протестиращите от групата "Солидарно за Таксим". Това стана само 24 часа след първата му среща с друга група, в която влизаха протестиращи, общественици и интелектуалци. Най-важното послание, което стана ясно от среднощната среща между управляващи и протестиращи, бе, че премиерът Ердоган няма да придвижва плановете за реконструкция на истанбулския парк докато съдът не вземе решение по този въпрос.

Въпреки силния дъжд, който се изля снощи над Анкара, протестиращите в района на централния парк "Коулу" останаха верни и проведоха митинг, скандирайки антиправителствени лозунги и обявявайки се срещу управлението на проислямистката Партия на справедливостта и развитието. Специалните полицейски части реагираха доста остро и освен сълзотворен газ, използваха и звукови бомби. Задържани бяха петима, а барикадите, издигнати в близост до американското посолство в турската столица, бяха разчистени от полицията силово.

По публикацията работи: Николай Кръстев - Анкара

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна