Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23 неправителствени организации отказаха среща с Орешарски

Снимка: ЕПА / БГНЕС

23 неправителствени организации отказаха да се срещнат с министър-председателя преди да бъде изпълнено искането за открита процедура в избора на началник на ДАНС. В съобщение до медиите те посочват, че участието им в разговорите е неуместно преди да бъдат изпълнени конкретни техни искания.

Поканата за срещата към неправителствените организации, подписали петицията срещу назначаването на Делян Пеевски за директор на ДАНС, бе отправена от страна на премиера Пламен Орешарски в опит да се успокои общественото напрежение. В съобщение до медиите водещи неправителствени организации заявяват своя отказ за участие в срещата и поставят на дневен ред исканията си от протестната декларация до парламента от петък, когато беше гласувана кандидатурата на Делян Пеевски.

Неправителствените организации, сред които Български хелзинкски комитет, Български институт за правни инициативи, Институт "Отворено общество", Институт за пазарна икономика, Институт за развитие на публичната среда, Център за изследване на демокрацията и много други определят като неуместно участието им в среща с премиера, преди да бъдат изпълнени конкретни техни искания. Представителите на неправителствения сектор настояват Делян Пеевски да бъде освободен от поста шеф на ДАНС и да бъде назначен нов на този пост.

Неправителствените организации ще искат и обнародването на новия Правилник за организацията на дейността на Народното събрание, в който се предвижда проверка и публично изслушване на кандидатите за висши държавни длъжности.

По публикацията работи: Виолета Ашикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна