Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на тока може да поевтинее с 5% от 1-ви юли

Снимка: БГНЕС

От 1-ви юли цената на тока за битовите и промишлените потребители може да бъде намалена с 5 процента, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Новият модел на ценообразуване е готов и ще бъде обсъден утре в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Ще трябва да се направят и законодателни промени от парламента, за да се постигне крайният ефект. 

В изненадващо изявление пред медиите министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев изброи промените, които ще бъдат направени в т.н. енергиен микс, за да се постигне крайният ефект от намаляване цената на електричеството за всички потребители от 1-ви юли, което ще е възможно. Предвижда се да се намали студеният резерв, а със средства от продажбата на емисии и парникови газове да се поевтини произвежданата електроенергия от ВЕИ-тата. Друго, което ще бъде направено, по-голяма тежест в енергийния микс на евтиния ток от "Марица-2" и от атомната електроцентрала "Козлодуй", защото, както обясни министърът, досегашният микс е бил изцяло съставен от скъпите енергии, това, което се очаква да се получи е и отпушване на износа, за да може България да изнася скъпия ток навън, а евтиния, от евтините електроцентрали, да се ползва от вътрешните потребители в страната.

Утре ще бъде обсъждането в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, а още тази седмица необходимите законодателни промени ще бъдат внесени за обсъждане и в парламента.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени