Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще помага на общините в усвояването на средства от европейските фондове

Снимка: БГНЕС

Правителството обеща съдействие на общините за по-бързото усвояване на средствата от европейските фондове за изтичащия програмен период. Това стана ясно след среща на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) с премиера Пламен Орешарски. Кметовете поемат ангажимент да премахнат част от лицензионните и разрешителните режими, но искат повече средства в бюджета за следващата година.

На първата среща между Орешарски и НСОРБ стана ясно още, че министри ще присъстват на заседанията на Сдружението и ще водят дебати по секторни политики с кметовете, а самите градоначалници ще идват на заседанията на правителството, когато се обсъждат въпроси, важни за местната власт. 

Отворена остава темата за бюджета на общините за следващата година. Ще се искат повече средства, обяви председателят на НСОРБ и кмет на Пазарджик Тодор Попов. Той коментира, че по бюджета за следващата година ще си проличи приоритизирането на местните власти като важен стратегически партньор, свързан най-вече с отделянето на повече бюджетни средства за капиталови разходи и за изравнителна субсидия, което е важно за всички.

През октомври ще се подпише споразумение за партньорство с местните власти, обяви премиерът Орешарски. Днес е договорено да се работи по премахването на пречките за развитието на бизнеса.

Подкрепиха моя призив да работим заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса. Една не малка част от тези тежести са и в местните власти. Така че много важно е не само централната власт, но и местните власти да работим съвместно, за да направим едни по-добри условия за правене на бизнес. Обещаха да окажат съдействие, в това число да дадат предложения за подобрение на Закона за обществените поръчки, така че наистина да имаме среда, в която максимален брой фирми да бъдат уверени, че могат да кандидатстват и да печелят търгове, заяви премиерът.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна