Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Справка показва докъде е летял правителственият "Авиоотряд 28"

Снимка: БГНЕС

Правителственият "Авиотряд 28" е летял от София до различни ловни стопанства и до Рилските езера. Това показва справката, изпратена до временната парламентарна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения "Авиоотряд 28". Председателят на комисията, депутатът от "Атака" Венцислав Лаков уточни, че в получената справка по дати на полетите няма имена на хората, които са летели.

По време на второто заседание на временната комисия, която има за цел да установи дали законно е бил ползван правителственият "Авиоотряд 28", членовете решиха да поканят за изслушване различни лица, които могат да внесат яснота относно извършените полети по време на управлението на кабинета "Борисов". Сред предложените лица от председателя на комисията Венцислав Лаков са настоящият и бивш директор на авиоотряда, капитан Пенчо Пенчев и Атанас Балджиев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, началникът на НСО генерал Тодор Коджейков. Депутатът от ДПС Рамадан Аталай поиска да бъдат изслушани председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и Ивайло Московски - бившият транспортен министър, сега депутат от ГЕРБ. Московски, който е член на комисията, след като уточни, че и двамата са на разположение, иронично се впусна да предлага други лица.

Проявихте изключителен интерес към стюардесите на "Авиоотряд 28", така че, ако искате, ги добавете към списъка. Моето предложение е да включим в списъка госпожа Зинаида Златанова, тъй като тя присъства на голяма част от полетите. Тя е извън стюардесите, тя като я гледам, няма как да стане.

Венцислав Лаков поде тона на разговора.

По същата логика може да поканим певицата Преслава, защото те обикновено са били превозвани. Не виждам какво може да каже госпожа Златанова за това, че е била обикновен пътник и в качеството си на представител на Европейската комисия е била развеждана с правителствения хеликоптер.

Председателят на комисията Венцислав Лаков съобщи, че в комисията е получена подробна справка за полетите от "Авиоотряд 28" без обаче списък с пътниците, които са пътували, и допълни:

Прави впечатление, че има много екзотични маршрути София - ловни стопанства, Варна-Шабла. Доколкото знам, там има ловно стопанство, освен това във Воден, "Паламара" се казва, това е край Шумен, така е записан полетът, като "Паламара" е в скоби, така е записано.

По публикацията работи: Виолета Ашикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна